Blog

Hoe herstel je je beschadigde huidbarrière?
Eczeem Rosacea

Hoe herstel je je beschadigde huidbarrière?

Als je te maken hebt met eczeem of rosacea, ben je waarschijnlijk bekend met het concept van de huidbarrière. De huidbarrière is de buitenste laag van de huid, die fungeert als een schild tegen omgevingsfactoren en bacteriële infecties. De huidbarrière zorgt ook voor een goede hydratatie. Mensen met eczeem of rosacea hebben echter vaak een verzwakte huidbarrière, waardoor ze vatbaar zijn voor ontstekingen en andere symptomen.

Maar wat is een huidbarrière precies?

De huidbarrière bestaat uit verschillende lagen cellen en lipiden (vetten) die samenwerken om een fysieke barrière te vormen. De buitenste laag van de huid, het stratum corneum genaamd, bestaat uit huidcellen die bij elkaar worden gehouden door een mengsel van lipiden. Deze lipiden, waaronder ceramiden, cholesterol en vetzuren, vormen een beschermende laag die helpt de huid gehydrateerd te houden en voorkomt dat deze uitdroogt of beschadigd raakt.

De huidbarrière is essentieel voor het behoud van de gezondheid en het uiterlijk van de huid en speelt een vitale rol bij de bescherming van het lichaam tegen de omgeving. Het helpt het verlies van vocht uit de huid te voorkomen, wat kan leiden tot uitdroging en irritatie. Het houdt ook irriterende stoffen en allergenen buiten, die anders voor irritatie of allergische reacties kunnen zorgen. Een gezonde huidbarrière is in staat om vocht vast te houden en de huid gehydrateerd, zacht en soepel te houden. Een verzwakte huidbarrière laat meer schadelijke stoffen door en is gevoeliger voor uitdroging en irritatie.

Rosacea en een beschadigde huidbarrière

Als je rosacea hebt worden symptomen veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals warme en koude temperaturen en blootstelling aan de zon. Een beschadigde huidbarrière kan je vatbaarder maken voor deze omgevingsfactoren, dus het verbeteren van de huidbarrièrefunctie kan je rosacea-symptomen helpen verminderen.

Eczeem en een beschadigde huidbarrière

Voor mensen met eczeem zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een verzwakte huidbarrière. Een van de belangrijkste factoren is een tekort aan bepaalde lipiden, zoals ceramiden, die essentieel zijn voor het behoud van de integriteit van de huidbarrière. Defecten in het filaggrine-gen, dat betrokken is bij de aanmaak van deze lipiden, zijn ook in verband gebracht met een verzwakte huidbarrière bij mensen met eczeem. Filaggrine is een eiwit in de huid dat helpt de huid gehydrateerd en gezond te houden. Het speelt een cruciale rol bij de vorming van de huidbarrière, die op zijn beurt helpt het lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen in de omgeving. Als de huid niet genoeg filaggrine aanmaakt, verliest de huid vocht en ontstaan er openingen tussen de huidcellen, wat leidt tot een lekkende huidbarrière en verergering van eczeemsymptomen.

Graphic of a regular skin barrier versus a skin barrier with eczema

Als je huidbarrière beschadigd is, kan je symptomen krijgen zoals een stekende, jeukende, rode, gevoelige, droge huid met ruwe plekken of huidinfecties.

Maar hoe kan het dat je huidbarrière beschadigd is geraakt?

Er zijn verschillende factoren die je huidbarrière kunnen beschadigen, waaronder:

  • bepaalde huidverzorgingsproducten, vooral agressieve actieve stoffen
  • overmatig reinigen en overmatig scrubben
  • blootstelling aan UV-licht
  • droog of een vochtig klimaat
  • contact met allergenen

Gelukkig kan je iets doen om de huidbarrière te beschermen en te herstellen. Je kunt beginnen door je bewust te zijn van de pH van je huid, die tussen 4,7 en 5 moet liggen. Het gebruik van huidverzorgingsproducten die zacht zijn en geen agressieve ingrediënten bevatten, kan ook helpen om je huidbarrière te beschermen. Ook is het belangrijk om overmatig reinigen en exfoliëren te voorkomen en om een breedspectrum zonnebrandcrème te gebruiken om je huid tegen UV-stralen te beschermen.

Als je last hebt van eczeem of rosacea, kan het herstellen en verzorgen van de huidbarrière een voortdurend proces zijn dat consistentie vereist.

Begin met een huidverzorgingsroutine die is aangepast aan de behoeften van je huid

Heading

Verder lezen