Blog

Rosacea en alcoholgebruik: Veroorzaakt alcoholconsumptie rosacea?

Rosacea en alcoholgebruik: Veroorzaakt alcoholconsumptie rosacea?

Alcohol veroorzaakt geen rosacea. Dat is een mythe. Maar voor veel mensen is de culturele associatie tussen alcohol en rosacea vastgelegd door Amerikaanse acteur en komiek W.C. Fields uit de 20e-eeuw. Fields was beroemd omdat hij personages speelde die veel dronken. Hij had ook rosacea en ”rhinophyma” - een rode, bolle neus. Fields roem bevestigt een stereotype waar mensen met rosacea tot op de dag van vandaag mee te maken hebben: Dat rosacea veroorzaakt wordt door zwaar drinken.

Alcohol veroorzaakt geen rosacea – maar triggert het wel

De precieze oorzaak van rosacea is nog onbekend, maar onderzoekers denken dat genetica, huidmijt en een onevenwichtig microbioom van de huid allemaal kunnen bijdragen aan het ontstaan van de huidaandoening.

De belangrijkste triggers van rosacea zijn warmte, zonlicht en omgevingsstress.

Alcohol is ook een veel voorkomende trigger. Uit een onderzoek van de “National Rosacea Society” bleek dat één alcoholisch drankje rosacea-symptomen kan uitlokken bij twee derde van de mensen met deze huidaandoening. Omdat alcohol je bloedvaten verwijdt, kan drinken bijdragen aan het blozen dat gepaard gaat met rosacea.

Een studie uit 2017 van “Journal of the American Academy of Dermatology” gaf aan dat drinken het risico bij vrouwen op het ontwikkelen van rosacea kan verhogen, maar merkte ook op dat er niet genoeg onderzoek is om te zeggen dat alcohol de huidaandoening veroorzaakt.

Beste manieren om alcohol te drinken in combinatie met rosacea

Hoewel het schrappen van alcohol kan helpen om de symptomen te verbeteren, betekent rosacea niet dat je je favoriete alcoholische dranken helemaal moet laten staan. Voorgoed stoppen met alcohol kan helpen de symptomen te verbeteren. Als je af en toe van een cocktail wilt genieten, help dan om flares/ uitbarstingen op afstand te houden door:

Gekoeld water drinken tussen de drankjes door

Water drinken voor, tijdens en na het drinken van alcoholische dranken helpt je om gehydrateerd te blijven. Alcohol droogt uit en kan je lichaam ook in een zuurdere toestand brengen, wat ontstekingen kan versterken. Overweeg om gekoeld water te drinken zodat je koel blijft en je lichaam niet oververhit raakt, wat flares/uitbarstingen kan veroorzaken.

Verstandig je alcoholisch drankje kiezen

Niet alle alcohol heeft hetzelfde effect op je huid. Uit een onderzoek van de National Rosacea Society bleek dat 76% van de mensen met roodheid in het gezicht flare-ups/ uitbarstingen ervaart van rode wijn, 56% van witte wijn, 41% van bier, 33% van champagne, 33% van wodka, 28% van tequila, 24% van bourbon, gin en rum, en 21% van whisky.

Deze gegevens in gedachten houden kan helpen bij het kiezen van een huidvriendelijkere alcoholische drankje. Iedereen reageert anders op mogelijke triggers, dus zoek uit wat voor jou het beste werkt! Er is geen standaard alcohol voor de rosacea-gevoelige huid.

Drink je drankje langzaam

Door langzaam te drinken, drink je niet alleen minder alcohol, maar ben je je ook meer bewust van wanneer je je "trigger-drempel" hebt bereikt. Met aandachtig drinken voorkom je dat je te veel drinkt. Het kan nuttig zijn om bij te houden hoeveel drankjes je hebt gedronken, wat voor soort alcohol en hoe ernstig je symptomen zijn, zodat je je grenzen kunt bepalen.

Alcohol on the Rocks bestellen

Net zoals het drinken van gekoeld water kan helpen om je lichaam af te koelen en opvliegers tot een minimum te beperken, kan het bestellen van alcohol met ijs helpen om je symptomen te minimaliseren. Gekoelde dranken zorgen voor minder verwijding van de bloedvaten, zelfs in vergelijking met drankjes op kamertemperatuur.

Voor mensen met roodheid op het gezicht is gematigdheid de sleutel

Je kunt rosacea niet krijgen van alcoholconsumptie; maar het veranderen van je drinkgewoonten kan wel helpen om opflakkeringen en uitbarstingen te voorkomen. Volgens de National Rosacea Society zeggen bijna negen op de tien mensen met rosacea dat ze hun alcoholgebruik beperken vanwege de huidaandoening. Negentig procent van deze mensen zegt dat het beperken van hun alcoholgebruik de opflakkeringen heeft verminderd.

Vatbaar voor roodheid op het gezicht? Overweeg Gladskin

Het microbioom van de huid kan een rol spelen bij roodheid van het gezicht. Gladskin Rosacear Cream en Gel vermindert rosacea symptomen en brengt het microbioom van de huid weer in balans. Meer informatie.
Vorige blog
Alle blogposts Volgende blog