Blog

Glycerine: een bewezen ingrediënt voor huidverzorging
Acne eczeem Rosacea

Glycerine: een bewezen ingrediënt voor huidverzorging

Belangrijkste eigenschappen:

  • Glycerine is een populair en veelgebruikt hydraterend skincare ingrediënt dat veilig gebruikt kan worden op verschillende huidtypes, waaronder de gevoelige huid.
  • Als ingrediënt in huidverzorgingsproducten biedt glycerine veel voordelen, waaronder hydratatie, vochtretentie en ondersteuning van de huidbarrière.
  • Glycerine is het meest effectief als het samen met andere hydraterende ingrediënten wordt gebruikt; het mag niet puur op de huid worden aangebracht.

Als je de ingrediëntenlijst van je skincare producten bekijkt, zul je steeds weer één naam tegenkomen: glycerine (glycerol). Glycerine heeft misschien niet dezelfde status als hyaluronzuur of ceramiden, maar deze veelgebruikte vochtinbrengende stof is een essentieel onderdeel van veel hedendaagse skincare producten.

Bij Gladskin houden we van glycerine vanwege de eenvoud, betrouwbaarheid en het vermogen om goed te combineren met andere stoffen, zodat je verzekerd bent van een langdurige hydratatie. Laten we dit bescheiden en hardwerkende ingrediënt eens nader bekijken.

Wat is glycerine en wat doet het voor je huid?

Glycerine is een bevochtigingsmiddel, wat betekent dat het vocht aantrekt. Meer specifiek heeft glycerine een unieke moleculaire structuur die bestaat uit drie hydrofiele (water aantrekkende) hydroxylgroepen die zo ingesteld zijn dat ze vocht uit de omgeving aantrekken. Omdat glycerine een relatief laag moleculair gewicht heeft, trekt het vocht diep in de lagen van je huid, waardoor je huid ook makkelijker vocht kan vasthouden.

Deze eigenschappen maken glycerine zo waardevol in skin care formules, vooral voor mensen met een droge huid die snel geïrriteerd raakt. De meeste skin care bedrijven, waaronder Gladskin, gebruiken plantaardige glycerine.

In huidverzorging werkt glycerine niet alleen en zou dat ook niet moeten doen

Technisch gezien kun je glycerine kopen – het is een geurloze, stroperige, zoet smakende vloeistof – maar doe-het-zelvers opgelet: we raden niet aan om onverdunde glycerine op je huid te smeren. Als je een hoge concentratie glycerine aanbrengt, loop je het risico dat je vocht aan de binnenkant van je huid onttrekt, waardoor je precies de omstandigheden creëert voor uitdroging die je in eerste instantie probeerde uit te bannen.

Zonder in te gaan op de details van scheikunde, werkt glycerine het beste in combinatie met andere ingrediënten, waaronder occlusieve en verzachtende middelen. Occlusieven helpen je vocht vast te houden door een barrière over je huid te leggen, waardoor er minder transepidermaal vochtverlies optreedt. Emolliënten zorgen ervoor dat je huid zachter aanvoelt en er gladder uitziet.

Sommige skincare ingrediënten passen in meerdere categorieën. Hoewel glycerine bijvoorbeeld voornamelijk een bevochtigingsmiddel is, is het ook semi-occlusief en heeft het een aantal verzachtende eigenschappen. Nogmaals, dat betekent niet dat het alleen moet worden gebruikt. Glycerine alleen is nog geen vochtinbrenger, maar in combinatie met andere ingrediënten in een doordachte formule kan het de huid effectief hydrateren.

De voordelen van glycerine voor de gevoelige huid

1. Glycerine is een extreem effectieve vochtinbrenger

Als je een gevoelige huid hebt, wil je hydraterende ingrediënten die het microbioom van je huid niet verstoren. Het vermogen van glycerine om watermoleculen aan te trekken en vocht vast te houden zonder irritatie te veroorzaken, maakt het tot een ingrediënt van topklasse.

2. Glycerine ondersteunt een gezonde huidbarrière

Door je huid gehydrateerd te houden, versterkt en ondersteunt glycerine de natuurlijke barrièrefunctie van je huid. Een gezonde huidbarrière helpt voorkomen dat agressieve chemicaliën, vervuilende stoffen en andere irriterende stoffen (waaronder sommige skincare ingrediënten) droogheid en jeuk veroorzaken wanneer ze de huid binnendringen.

3. Glycerine is niet-comedogeen

Niet-comedogeen betekent dat een ingrediënt de poriën van je huid niet verstopt of bijdraagt aan puistjes. Omdat glycerine geen zwaar, vet ingrediënt is, is het geclassificeerd als niet-comedogeen. Zorg er wel voor dat je niet stopt met het lezen van de ingrediëntenlijst voordat je een product koopt met glycerine erin, want andere ingrediënten kunnen de niet-comedogene eigenschappen van glycerine teniet doen.

Glycerine bevattende producten in je skin care routine opnemen

Bij Gladskin weten we dat het niet altijd gemakkelijk is om een nieuw product aan je skin care routine toe te voegen. We hebben een gids gemaakt voor het toevoegen van nieuwe skincare producten aan je huidige routine met een minimum aan gedoe, maar je kunt ook beginnen door:
De Daily Care cream van Gladskin te proberen.
Dit product bevat glycerine om de huid te hydrateren en is vriendelijk voor het microbioom van de huid.
Gladskin's gel-to-milk Face Wash en hydraterende Body Wash in je routine op te nemen. Beide producten bevatten glycerine en gebruiken zo min mogelijk ingrediënten.

Gladskin: Minimaal geformuleerde huidverzorging

Glycerine heeft zijn status als hoofdbestanddeel van huidverzorging behouden omdat het over het algemeen veilig is voor alle huidtypes, goed samengaat met andere ingrediënten en de huid heel goed hydrateert. Door de juiste producten met glycerine te kiezen en ze in je dagelijkse routine op te nemen, kan je huid gehydrateerd en comfortabel aanvoelen.

Gladskin maakt skincare producten die minimaal zijn samengesteld en ontworpen om de gezondheid van de huid te bevorderen. We selecteren zorgvuldig ingrediënten zoals glycerine en laten geurstoffen, steroïden, conserveringsmiddelen, parabenen en meer achterwege.

Bekijk vandaag nog onze bestsellers voor meer informatie.

Vorige blog
Alle blogposts Volgende blog