Blog

Huidverzorging voor tieners: Een gezonde routine opbouwen
Acne eczeem huidirritatie Rosacea Staphefekt™

Huidverzorging voor tieners: Een gezonde routine opbouwen

Het is officieel: tieners zijn geobsedeerd door huidverzorging. Aangespoord door TikTok-inhoud over huidverzorging, stromen deze "Sephora-kinderen" massaal naar schoonheidswinkels en overtuigen ze hun ouders om de eersteklas huidverzorgingsproducten te kopen die ze online hebben gezien. Maar alleen omdat een product lekker ruikt en in een felle verpakking zit, wil nog niet zeggen dat het goed is voor de jonge huid. Dermatologen waarschuwen dat huidverzorgingsproducten voor volwassenen vaak actieve ingrediënten bevatten die irriterend zijn voor kinderen. En te veel focus op het uiterlijk van tieners kan schadelijk zijn voor hun geestelijke gezondheid. Dit is wat je moet weten over het opbouwen van een leeftijdsgeschikte huidverzorgingsroutine voor tieners.

De huid van tieners begrijpen

Kinderen hebben een dunnere, meer doorlaatbare huid dan volwassenen – hun huid verbrandt gemakkelijker en ze zijn gevoelig voor irritatie. Sommige kinderen kunnen eczeem of andere veelvoorkomende huidaandoeningen ontwikkelen.

Als kinderen in de puberteit komen, kunnen hormonale veranderingen leiden tot een verhoogde olieproductie, wat kan resulteren in acne symptomen zoals mee-eters. Maar niet iedereen ontwikkelt acne: sommige tieners kunnen een droge, gevoelige huid hebben. Als je merkt dat je kind nieuwe huidsymptomen heeft, maak dan een afspraak met de kinderarts of een kinderdermatoloog, die een diagnose kan stellen, behandelingsopties kan bespreken en een huidverzorgingsroutine kan voorstellen die het meest geschikt is voor de huid van je kind.

Kinderen zouden niet dezelfde huidverzorgingsproblemen moeten hebben als volwassenen. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over de aanmaak van collageen, fijne lijntjes, kraaienpootjes of anti-aging. Leeftijdsgerichte huidverzorging voor tieners en tieners gaat over het vormen van gezonde dagelijkse gewoonten. Ouders en verzorgers kunnen tieners en tieners helpen om eenvoudige huidverzorgingsroutines te ontwikkelen die een gezonde huid bevorderen.

Welke huidverzorgingsproducten moet een tiener gebruiken?

Kinderen consumeren misschien content van beïnvloeders op sociale media die de voordelen aanprijzen van complexe, uit meerdere stappen bestaande routines met veel verschillende producten. Maar tieners hebben geen ingewikkelde routines of dure producten nodig. Als het gaat om een huidverzorgingsroutine voor tieners, raden dermatologen aan om je te richten op drie primaire bouwstenen:

  • Reinigen: tieners kunnen een zachte reiniger gebruiken om hun gezicht te wassen. Ze kunnen eventueel ook een make-up remover gebruiken.
  • Hydrateren: Kinderen hebben baat bij regelmatige hydratatie, ongeacht hun huidtype – zorg er alleen voor dat je een geurvrije vochtinbrengende crème kiest die geschikt is voor hun huid.
  • Bescherming tegen de zon: Bescherming tegen schadelijke UV-stralen is belangrijk op elke leeftijd. Tieners kunnen kiezen voor een milde zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger.

Welke ingrediënten moeten kinderen vermijden?

Veel huidverzorgingsproducten bevatten actieve ingrediënten die bedoeld zijn om de tekenen van veroudering te verminderen. Maar deze ingrediënten zijn niet bedoeld voor de jonge huid en kunnen uitslag en irritatie veroorzaken bij tieners. Huidverzorging is echter niet voor iedereen hetzelfde en dermatologen kunnen bepaalde ingrediënten in bepaalde situaties aanbevelen. Over het algemeen zijn de ingrediënten die tieners moeten vermijden onder andere:

  • Vitamine C - Vitamine C is een antioxidant die de huid beschermt tegen vrije radicalen en de collageenproductie stimuleert – geen van beide is een probleem voor tieners. Het kan irritatie veroorzaken bij een jonge huid.

  • Retinol: Retinol is afgeleid van vitamine A en wordt in huidverzorging gebruikt om de celvernieuwing te bevorderen, de collageenproductie te stimuleren en fijne lijntjes te verminderen. Het is ook een veelgebruikte behandeling tegen acne. Hoewel retinol gunstig kan zijn voor anti-aging, kan het irritatie veroorzaken en de gevoeligheid voor de zon verhogen bij mensen met een gevoelige huid, waaronder kinderen. Sommige dermatologen raden retinol aan voor acne bij adolescenten. Tieners met acne mogen retinol alleen onder toezicht van hun arts gebruiken.
  • Peptiden: Peptiden zijn aminozuren die de collageenproductie stimuleren en de elasticiteit van de huid kunnen verbeteren. Tieners hebben al genoeg peptiden in hun huid, dus ze hebben niet meer nodig.

  • Alpha hydroxyzuren (AHA's) en beta hydroxyzuren (BHA's): AHA's zoals melkzuur en glycolzuur en BHA's zoals salicylzuur zijn chemische exfolianten die dode huidcellen verwijderen. Ze zijn ontworpen voor de volwassen huid en zijn over het algemeen te agressief voor adolescenten. Toch kunnen sommige dermatologen AHA's of BHA's aanraden voor acne. Tieners mogen alleen AHA's of BHA's gebruiken als deze uitdrukkelijk door hun arts worden aanbevolen.

  • Geuren - Geuren zijn een veelvoorkomende irriterende stof voor zowel kinderen als volwassenen. Geuren kunnen de huid overgevoelig maken, allergische reacties uitlokken en aandoeningen zoals eczeem en acne doen opflakkeren. Tieners moeten kiezen voor geurvrije huidverzorgingsproducten.

Huidverzorging en zelfvertrouwen

Het opzetten van een zachte huidverzorgingsroutine kan een positieve manier zijn voor tieners om gezonde zelfzorgpraktijken te cultiveren. Maar het is belangrijk om een balans te vinden. Huidverzorging maakt deel uit van de schoonheidscultuur en je fixeren op hoe je huid eruit ziet kan onzekerheden creëren en het zelfvertrouwen en de geestelijke gezondheid van kinderen beïnvloeden. Filters, airbrushen en concepten als "glazen huid", "vlekkeloze huid" en "stralende huid" bevorderen onrealistische schoonheidsnormen die voor de meeste mensen buiten bereik liggen.

Het is belangrijk om tieners eraan te herinneren dat als het om huidverzorging gaat, een gezonde huid het ultieme doel is. Poriën, rimpels, een getextureerde huid en huidproblemen en -aandoeningen zijn allemaal normaal. Ouders en verzorgers kunnen tieners helpen om vraagtekens te zetten bij wat ze online zien en realistische verwachtingen te stellen voor huidverzorging. Als je je zorgen maakt dat je kind worstelt met zijn of haar zelfvertrouwen of als je veranderingen in zijn of haar gedrag opmerkt, zoek dan hulp bij een kinderarts of psychiater.

Neem Gladskin op in de routine van je tiener

Gladskin producten zijn ontworpen om de gezondheid te bevorderen met zo weinig mogelijk ingrediënten. Ze zijn minimaal samengesteld, microbiome-vriendelijk en geschikt voor de tienerhuid. Kom meer te weten over onze geurvrije moisturizers en reinigers.

Vorige blog
Alle blogposts