Blog

Huidmicrobioom 101: Dit is wat je erover moet weten
huidirritatie news

Huidmicrobioom 101: Dit is wat je erover moet weten

Worstel je met huidproblemen zoals roodheid in het gezicht, puistjes en eczeem, of heb je een gevoelige, droge huid, wacht dan even met zoeken naar je volgende huidverzorgingsproduct.

Als je de gezondheid van je huid wilt vaststellen is het belangrijk dat je begrijpt wat huidmicrobioom inhoudt. Ieder mens heeft een uniek huidmicrobioom – je kunt het vergelijken met een vingerafdruk – dat verzorgd en ondersteund moet worden. Evenals je darmmicrobioom (darmflora), is je huidmicrobioom belangrijk voor je gezondheid.

Vandaag willen we je graag inzicht geven in huidmicrobioom 101 om je te helpen bij je zoektocht naar het juiste huidproduct en wie weet ontdek je simpele oplossingen voor een aantal van jouw meest pijnlijke huidaandoeningen.

Wat is een huidmicrobioom?

Je huidmicrobioom, ook wel huidflora of microbiota genoemd, bestaat uit triljoenen bacteriën, schimmels en virussen die op het huidoppervlak van je gezicht leven. Gemiddeld leven er zo'n 1.000 verschillende soorten bacteriën op je huid.

Bij het woord 'bacteriën' denken we al gauw aan krioelende beestjes of infecties. Toch zijn niet alle bacteriënsoorten slecht! In een gezonde, goed functionerende microbioom zorgen deze goede bacteriën samen voor bescherming tegen ziekten en andere bedreigingen van het milieu.

Dermatoloog dr. Peter Lio zegt er dit over: ''Vroeger dachten we dat het microbioom een afspiegeling was van wat er vanbinnen gebeurde. Als dus de huid in goede conditie was, zou dat betekenen dat ook het microbioom in goede conditie was. Ik denk echter dat deze opvatting aan het veranderen is, nu we beter dan ooit begrijpen dat het microbioom niet de kar is die door het paard wordt getrokken. In sommige situaties kan het microbioom juist het paard zijn.'' Recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat een onevenwichtig huidmicrobioom een rol kan spelen bij vele huidaandoeningen.

Het huidmicrobioom en zijn invloed op je algehele gezondheid

Je huid is het grootste orgaan van het lichaam: gemiddeld vormt de huid 16% van het totale lichaamsgewicht van een volwassene. De huid vormt een beschermende barrière voor het lichaam en is de eerste 'verdedigingslinie' tegen ongewenste indringers. Als je huidmicrobioom in balans is en goed functioneert, communiceert het met de cellen van het immuunsysteem om je gezond te houden.

Wordt het huidmicrobioom bedreigd, dan kan het immuunsysteem antimicrobiële stoffen produceren via de nuttige bacteriën op de huid die helpen de ziekteverwekkers te bestrijden.

Omdat het huidmicrobioom in contact staat met je immuunsysteem is het ook gedeeltelijk verantwoordelijk voor de ontstekingsreacties van het lichaam. De aanwezigheid van goede bacteriën houdt de ontsteking op afstand. Als er echter meer slechte dan goede bacteriën zijn, is een ontstekingsreactie het gevolg.

Nu begrijp je misschien waarom je huid een belangrijke rol speelt bij de algehele gezondheid van je lichaam. Zonder een krachtig beschermende huidbarrière wordt je lichaam 1) gevoeliger voor ziekteverwekkers en 2) veroorzaakt het een ontstekingsreactie die, als deze chronisch wordt, kan leiden tot andere, ongewenste effecten in het lichaam.

Daarom is het belangrijk te zorgen voor de gezondheid van je huid en zijn microbioom.


Je huidmicrobioom herstellen

Vraag je je af hoe je jouw huidmicrobioom kunt herstellen? Het sleutelwoord is hier: balans. Er leven zowel goede als schadelijke bacteriën op de huid. Wat je graag wilt, is ervoor zorgen dat de twee soorten bacteriën verhoudingsgewijs in evenwicht zijn, want als er meer schadelijke dan goede zijn, ontstaan symptomen zoals roodheid van het gezicht, schilfering, jeuk, eczeem, of andere symptomen.


Wees lief voor je huid

Te veel scrubben en reinigen met agressieve producten, doodt niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën. Er bestaat zoiets als: 'te schoon'. We noemen het 'overontsmetten' en om diezelfde reden wordt overmatig gebruik van desinfectiemiddelen voor de handen en antibiotica afgeraden. Zowel de goede als de slechte bacteriën doden is niet de beste strategie! Kies dus voor een zachte reiniging van je huid.


Besteed aandacht aan de pH-waarde van je huid

Van nature is de omgeving van je huid zuur en je microbioom vaart daar wel bij. Veel zeepsoorten die je tegenwoordig kunt kopen bevatten alkaline en kunnen bij overmatig gebruik de ph-balans van je huid verstoren. Vervelend genoeg gedijen veel slechte bacteriënsoorten in een alkalinerijke omgeving. Als je dus de pH-waarde van je huid rond 5 (zuurder) houdt, blijven de slechte bacteriën op afstand.


Zorg voor je darmen

Je orgaanstelsels werken niet onafhankelijk van elkaar. Onderzoek toont zelfs aan dat de specifieke invloed van je darmen reikt van je huid tot je hersenen tot je hormoonhuishouding, en verder. Daarom raden wij je aan om je darmen te verzorgen met gezond en voedzaam eten, water, vezels en probiotica om een goede conditie van je huid te stimuleren.


Gebruik huidverzorgingsproducten die het microbioom in balans houden

Met de toenemende bewustwording van het belang van het huidmicrobioom bevatten steeds meer huidverzorgingsproducten ingrediënten die de microbioombalans ondersteunen en een gezonde huidflora herstellen.

Gladskin Eczeem-, Rosacea- en Acneproducten bijvoorbeeld! Zij werken mét je lichaam, in plaats van ertegen, om je huidmicrobioom in balans te brengen met endolysine Staphefekt™, ons gepatenteerde en slimme eiwit dat de slechte bacteriën doodt en de goede bacteriën intact laat.

Dr. Peter Lio: ''Endolysine is een min of meer geniale benadering om dit probleem op te lossen. Endosyline heeft zich lange tijd, langer dan wij menselijkerwijs kunnen bevatten, verfijnd ontwikkeld en is een bijna volmaakte manier om de celwand af te breken tot bacteriën. En het richt zich alleen op bepaalde bacteriënsoorten, zonder dat andere bacteriën in de omgeving beschadigd raken. Maar nóg belangrijker is het feit dat endolysine door de jaren heen zo verfijnd is geworden dat we ervan overtuigd zijn dat resistentie ertegen praktisch is uitgesloten.''

Als je vermoedt dat je huidmicrobioom niet goed functioneert, is het misschien tijd om de microbioom-balancerende producten eens te proberen ... Hoe meer onderzoek er wordt gedaan naar het huidmicrobioom, hoe meer we zien welke belangrijke rol het speelt bij de algehele gezondheid van je huid en je lichaam.

Vorige blog
Alle blogposts Volgende blog