News

Dermatologen leggen het verschil uit tussen goede en slechte bacteriën
huidirritatie news

Dermatologen leggen het verschil uit tussen goede en slechte bacteriën

Wanneer mensen het woord 'bacteriën' horen, denken ze vaak aan iets dat slecht voor je is. Het woord alleen al roept beelden op van infecties en krioelende beestjes onder een microscoop. Daarbij is iedereen die wel eens last heeft gehad van acne gewaarschuwd dat ze moeten oppassen voor bacteriën die huidproblemen kunnen veroorzaken. Daarom hebben bacteriën een slechte naam gekregen, vooral met betrekking tot huidaandoeningen zoals acne. Maar daar komt nu verandering in. Wetenschappers weten steeds meer over het microbioom van de huid, en met name over hoe nuttige, goede bacteriën juist bijdragen aan een gezonde huid. Men beseft steeds meer mensen dat er een verschil is tussen verschillende soorten bacteriën, namelijk de goede en slechte bacteriën.

Om erachter te komen wat deze verschillen zijn, hebben we dermatoloog dr. Peter Lio gevraagd naar zijn deskundige mening over dit onderwerp. Lees verder voor de feiten.


Schadelijke bacteriën:

Een goed voorbeeld van een schadelijke bacterie die de huid kan aantasten is de Staphylococcus aureus. Simpel gezegd: het is een ziektekiem die tot infecties kan leiden bij mensen met chronische aandoeningen, zoals diabetes, kanker, longziekten en – je raadt het al – eczeem. Bij een derde van alle mensen leeft de S. aureus-bacterie al gewoon in hun neus. In de meeste gevallen leidt dit niet tot problemen. Maar, wanneer de S. aureus teveel voorkomt op de huid, kan het de bovenste huidlaag en het microbioom van de huid uit balans brengen, met symptomen als roodheid, droge huid en jeuk (allemaal gerelateerd aan eczeem) tot gevolg.

Volgens dr. Lio horen S. aureus-bacteriën niet op de huid. Ze zijn echter vaak aanwezig bij patiënten met abnormale huid barrières of een abnormaal microbioom. Hij geeft ook aan dat S. aureus-bacteriën gemakkelijk kan uitbreiden door te wrijven of krabben, of wanneer de huid beschadigd is. Als er niet genoeg goede bacteriën op de huid zitten om alles onder controle te houden, kan de S. aureus-bacterie zich vermenigvuldigen en voor een hoop ellende zorgen op de huid.

Naast het verergeren van eczeem klachten, kan de S. aureus-bacterie ook infecties veroorzaken in de vorm van pijnlijke rode bulten of abcessen op de huid. In ergere gevallen kan hij zelfs bloedinfectie of hersenvliesontsteking veroorzaken.Goede bacteriën:

De goede bacteriën op onze huid worden de microbiota van de huid of huidflora genoemd en dragen bij aan het immuunsysteem (met andere woorden: ze helpen ons te beschermen tegen ziekten). Zoals dr. Lio aangeeft, hebben de meeste gezonde mensen met goed functionerende microbiomen, een diverse groep goede bacteriën op de huid zitten die goed samenwerkt om je te beschermen tegen ziekten. 'Als de buurt vol aardige mensen zit, kunnen de rotzakken niet intrekken,' legt hij nuchter uit. 'Als ze er niet zijn, zijn we niet in staat om ons goed te verdedigen en kunnen we vatbaarder zijn voor ziekten,' voegt hij toe.

Staphylococcus epidermidis is onderdeel van de huidmicrobiota (oftewel huidflora). Een andere nuttige bacterie is Roseomonas mucosa, die van nature aanwezig is op de huid en een bijdrage levert aan een gezonde huidmicrobioom.

De kern van het verhaal:

Samengevat zijn er dus zowel goede als slechte soorten bacteriën die in ons lichaam en op onze huid leven. Wat we willen, is een gezonde, diverse balans voor een stabiel microbioom, om ons te beschermen tegen ziekteverwekkers. Daarover gesproken: hoewel er dus bepaalde soorten bacteriën zijn, zoals Staphylococcus aureus, die kunnen leiden tot ernstige aandoeningen en die eczeemklachten kunnen verergeren als er een teveel aan is, zijn er ook de goede, zoals Staphylococcus epidermidis en Roseomonas mucosa. Van deze is aangetoond dat ze nuttig zijn voor de huid.

Bij Gladskin zijn we van mening dat betere wetenschap leidt tot een betere huid. Het gepatenteerde ingrediënt Staphefekt™ pakt selectief de slechte S. aureus bacterie aan en creëert zo een gezonde leefomgeving voor goede bacteriën. Meer informatie over de technologie achter Gladskin is te vinden op onze website: https://www.gladskin.com/pages/technology

Opmerking: Staphefekt™ is alleen verkrijgbaar in de actieve productlijn van Gladskin.

Vorige blog
Alle blogposts Volgende blog