Als je last hebt van acne is het van belang om huidproducten te gebruiken die je acne op de juiste manier aanpakken. Daarnaast kunnen bepaalde levensstijl keuzes een positieve impact hebben op je acne. Welke dat zijn, lees je hieronder. En onthoud: niet al deze levensstijl keuzes zullen voor iedereen even effectief zijn. Het is van belang om uit te zoeken wat werkt voor jou. En zoals bij veel dingen is het ook hierbij zo dat het meestal even duurt voordat je effect ziet. Geef dus niet te snel op en lees hieronder welke levensstijl keuzes jouw acne kunnen verminderen!
Acne ontstaat NIET door…
Er zijn een hoop broodje aap verhalen de wereld in geholpen over waarom mensen acne hebben. Laat je niet gek maken. Acne ontstaat niet door slechte hygiëne of het eten van snoep. Je kan het ook niet krijgen van seks, zweten of make-up. Acne is een ontsteking op de huid in de talgkliertjes en komt vaak door een hormonale disbalans. Daarom ontstaat het probleem in veel gevallen in de pubertijd (en gaat het dus ook vaak vanzelf weer over).
Laat je huid met rust!
Dit is een van de tips waar je misschien van denkt... makkelijker gezegd dan gedaan! En toch kan dit vaak al het halve werk zijn. Uitknijpen, openkrabben en er de hele tijd met je vingers aan zitten is het ergste wat je kunt doen. Je vingers en nagels zitten namelijk vol met bacteriën. Als je een puistje uitknijpt, verspreid je de bacteriën en zo ontstaan nieuwe ontstekingen en puistjes. Als je nou toch niet van een puistje kan afblijven, knijp het dan zo steriel mogelijk uit. Maak bijvoorbeeld gebruik van een papiertje en ontsmet de plek na afloop goed. Maar beter nog: blijf er gewoon helemaal vanaf!
Uitknijpen zorgt er niet alleen voor dat er kleine wondjes op de huid kunnen ontstaan, maar je kunt er ook littekens aan over houden. Tip: probeer er eens bewust op te letten hoe vaak je met je handen aan je gezicht zit. Dit kan je afleren en bewustwording is de eerste stap!
Acne en voeding
Er is nog nooit een causaal verband tussen voeding en acne aangetoond. Althans: de wetenschap heeft (nog) niet kunnen bewijzen dat voeding direct invloed heeft op acne.
Hier moeten we echter wel een kanttekening plaatsen: ook al is er geen wetenschappelijk verband tussen voeding en acne aangetoond, toch kan het zo zijn dat bepaalde voeding een trigger is voor jouw acne.
De huid is zich constant aan het vernieuwen, dat noemen we de huidcyclus. De versnelde afbraak en afstoting van dode huidcellen leidt ertoe dat de talgklieren en poriën geblokkeerd raken, waardoor eiwitten en talg vast komen te zitten onder de huid. Voeding is wellicht geen directe oorzaak van acne, maar bepaalde voeding kan wel een effect op je huidcyclus hebben. Zo heeft voeding indirect soms wel effect op je acne. Let op: wat ook effect op je huidcyclus kan hebben zijn hormonen, stress en slaap. Stressen om eten is dus zeker niet de oplossing!
Al lange tijd is bekend dat hormonen zeker effect kunnen hebben op acne. En bepaalde voeding kan je hormoonbalans beïnvloeden of verstoren. Dit is dus nog een manier waarop eten indirect toch effect kan hebben op de ontwikkeling van acne. Een aantal voedingsmiddelen worden vaker genoemd wanneer het gaat om een relatie met acne, namelijk:
- GI index
- Low-GI dieten, oftewel low glycemic diets zijn razend populair. De kern van deze aanpak is dat er goede (langzaam verbrandende) en slechte (snel verbrandende) koolhydraten zijn. De slechte- en langzaam verbrandende koolhydraten jagen de insulinespiegel in je lichaam omhoog. Insuline is een hormoon dat ook weer andere hormonen in je lichaam beïnvloedt en de hormoonbalans in je lichaam flink kan verstoren. Zo is dit dieet al vaker in verband gebracht met de ontwikkeling van acne.
- Voedingsmiddelen die hormonen bevatten
- Wist je dat hormonen kunnen worden beïnvloed door andere hormonen? Koemelk is een voorbeeld van een product dat hormonen bevat. Veel dierlijke producten bevatten hormonen, omdat dieren net als mensen ook hormonen in hun lichaam hebben. Zo bevatten eieren en vlees vaak ook hormonen. In de EU mogen geen extra hormonen worden gegeven aan dieren, maar de natuurlijke hormonen van een dier zitten nou eenmaal ook in de dierlijke producten. Goed nieuws: vooral zuivel kun je tegenwoordig makkelijk vervangen door producten op basis van soja, noten of haver.
- Chocolade
- Chocolade wordt vaak als boosdoener aangehaald als het gaat om acne. Mensen zeggen vaak aan te voelen dat er een causaal verband bestaat tussen het eten van chocolade en het verergeren van hun acne. Echter, cacao is nooit in verband gebracht met de ontwikkeling van acne. Maar vergeet niet: de meeste chocolade bestaat voornamelijk uit melk en suiker, ofwel: een hoge glycemische index en zuivel. Denk jij ook dat chocolade een trigger is van jouw acne? Probeer dan eens om melkchocolade of witte chocolade te vervangen door een pure variant. Hier zit verhoudingsgewijs minder suiker en zuivel in, waardoor het aannemelijk is dat je acne hier niet door zal verergeren.
Er zijn nog veel meer voedingsmiddelen die wel eens als veroorzaker van acne worden aangehaald. Tot nu toe is echter alleen bij bovenstaande voedingsmiddelen aangetoond dat het eten van deze voedingsmiddelen acne kan veroorzaken/verergeren. Door deze voedingsmiddelen tijdelijk uit te sluiten uit je dieet kom je er snel achter of deze voeding ook een trigger is van jouw acne. Laat je verder vooral niet gek maken en let er op gezond en gevarieerd te eten.
Stress!
Leuk is dat he, wanneer iemand tegen je zegt dat je ‘gewoon’ minder moet stressen? Dat is makkelijk gezegd, zeker een goed idee, maar niet zo makkelijk als het klinkt helaas. Stress is een combinatie van een aantal hormonen en je weet al: een overmaat van een bepaald hormoon verstoort de hormoonbalans.
Je staat onder stress om wat voor reden dan ook en daar ben je slachtoffer van. Is dat waar? Niet altijd. Stress is een natuurlijke en noodzakelijke reactie van ons lichaam. Constante stress niet, die is vooral schadelijk. Er zijn een hoop manieren om je stresslevel te verlagen. Meditatie, rustmomenten, sporten, wandelen, van baan switchen, enz. De lijst is eindeloos. Maar begin eens bewust op te letten wanneer je stress voelt en waarom, en ga daarmee aan de haal. Door erachter te komen wat bij jou stress veroorzaakt, is de eerste stap naar het verminderen van stress gezet!
Lees ook onze andere artikelen met nuttige tips en wetenschappelijke feiten. Zo blijf je op de hoogte van hoe je het beste voor je huid kan zorgen.