Blog

Wat is rosacea eigenlijk?
Rosacea

Wat is rosacea eigenlijk?

De term rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’. Soms wordt er over acne rosacea gesproken, wat verwarrend is omdat rosacea niets met acne te maken heeft. Wat is rosacea? In dit artikel gaan we precies uitleggen wat rosacea is en ook wat de huidige stand van wetenschap is als het gaat om bestrijding van rosacea.

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische en niet besmettelijke huidaandoening die voornamelijk de gezichtshuid treft. De aandoening kenmerkt zich door een rode uitslag op het gelaat, een branderig gevoel en pustels. Soms komen hier nog bultjes en puistjes bij kijken, die echter met acne niets te maken hebben. Vooral mensen tussen de 30 en 60 jaar krijgen last van de aandoening. De onderhuidse bloedvaten zijn vergroot, waardoor de huid rood wordt.

De oorzaak is tot op heden onbekend. Wat wel duidelijk is dat de bijkomende ontstekingsverschijnselen op de huid voornamelijk worden veroorzaakt door de staphylococcus aureus bacterie. Ondanks dat de klachten van rosacea erg vervelend zijn, heeft rosacea geen ernstige gevolgen en het vermindert in veel gevallen vanzelf. Echter, rosacea valt niet te genezen, je kunt alleen de klachten behandelen.

Rosacea wordt weleens verward met couperose, maar dit is niet hetzelfde. Bij couperose gaat het alleen om rode, uitgezette vaatjes op de wangen en het voorhoofd, zonder ontstekingen.

Wat kun je doen tegen rosacea?

De oorzaak van rosacea is vaak onbekend, toch kun je er wat aan doen om het te verminderen. Inmiddels is bekent dat de staphylococcus aureus bacterie de ontstekingen voor een groot deel veroorzaakt. Artsen schrijven hiervoor vaak medicatie voor met antibiotica aan patiënten. Antibiotica helpt de aandoening tijdelijk te verbeteren, omdat de staphylococcus aureus bacterie wordt vernietigd. Echter pakt de antibiotica ook de goede bacteriën op de huid aan. Antibiotica maakt geen verschil tussen goede en slechte bacteriën en vernietigt ze allemaal. Dit wil je absoluut niet. De meeste bacterie op je huid heb je juist nodig voor een gezonde huidbalans. Gladskin doodt uitsluitend de staphylococcus aureus bacterie en laat alle goede en noodzakelijke bacterie met rust.

Wat kun je zelf doen en hoe kun je je levensstijl aanpassen om de symptomen te verhelpen? Voor de mildere vormen van rosacea geldt vaak dat niets doen beter is dan teveel doen. Rosacea zijn verwijde bloedvaten in het gelaat. Dat betekent dat je middelen die vaatverwijding veroorzaken het best kunt vermijden. Denk hierbij vooral aan alcohol, sterke kruiden of sommige medicijnen.

Te warm, te koud, koude wind of sterk zonlicht kunnen de rosacea ook doen verergeren, wees je daar bewust van in je dagelijkse leven. Gebruik producten op je huid die de huidbalans niet verstoren en die je dagelijks kunt blijven gebruiken. Gladskin helpt juist de gezonde huidbalans te behouden en je lichaam bouwt geen resistentie op zoals dat bijvoorbeeld bij antibiotica wel kan gebeuren.


Photo by Jenna Hamra from Pexels

Alle blogposts Volgende blog