Acne littekens voorkomen en verminderen

Acne littekens voorkomen en verminderen

Wanneer je eenmaal van je acne af bent, is de kans groot dat er nog steeds littekens op je huid zichtbaar zijn als gevolg van deze aandoening. Je kunt een hoop doen om de littekens te verminderen en vooral om te voorkomen dat de littekens überhaupt kunnen ontstaan.


Voorkomen


Acne is een ontsteking die moet genezen. Je kunt helpen het genezingsproces te versnellen en de ontsteking zoveel mogelijk afremmen. Daar gaan we jou een aantal tips voor geven. De tips die we je gaan geven om te voorkomen dat acne littekens kunnen ontstaan helpen tegelijkertijd ook direct acne uitbraken te verminderen.


  • Afblijven. Het simpelste en tegelijkertijd moeilijkste advies is de belangrijkste tip van ons. Uitknijpen en openkrabben zijn niet alleen slecht voor het verminderen van de acne symptomen, het is de hoofdoorzaak van littekens. Ja, wij weten dat je eraan wil zitten en dat het verleidelijk is om te knijpen. Het duurt daardoor niet alleen lang voordat de ontsteking verdwijnt, het laat vaak ook littekens achter die goed zichtbaar blijven. Daarnaast zitten er op je handen zitten miljoenen bacteriën die in de kleine wondjes terecht komen die ontstaan bij het uitknijpen. Deze bacteriën kunnen voor ontstekingen zorgen of zelfs voor een toename van de acne.
  • Dermatoloog. Ernstige vormen van acne kunnen worden behandeld. Loop niet naar de drogist of begin te knijpen. Ga naar een dermatoloog en laat je door een specialist helpen en adviseren. Verschillende vormen van acne hebben verschillende oorzaken, bovendien is elke huid anders. Let wel op: veel dermatologen doen dit al niet meer, maar wanneer antibiotica als enige oplossing wordt aangeboden, ga dan naar een andere dermatoloog. Ook al is het op korte termijn effectief, antibiotica tegen acne is absoluut geen lange termijn oplossing en kan je huidbeeld op ten duur juist verslechteren.
  • Het is een wond. Acne is een wond die moet genezen. Net als met elke andere wond zul je ook hier een aantal dingen moeten doen of vermijden. Een wond stel je niet bloot aan de felle zon, je mag niet aan de korstjes krabben en je moet ervoor zorgen dat de huid niet te droog is om het genezingsproces te versnellen. Wie dit niet opvolgt maakt grote kans op blijvende littekens en verkleuringen.
  • Kalmeren. Gebruik absoluut geen agressieve producten en probeer de huid juist te kalmeren. Vermijd alcohol en gebruik producten die je huid mooi in balans houdt.
  • Laserbehandeling. Bij een laserbehandeling worden door de laser kleine gaatjes in de huid gemaakt. Daardoor wordt het weefsel gestimuleerd om nieuw collageen aan te maken waardoor littekens aanzienlijk worden verminderd.
  • Microneedling. Deze manier van behandeling is niet geschikt voor echte littekens maar biedt hulp wanneer de huid onrustig, vol vlekjes en grote poriën zit. Heel veel dunne naaldjes gaan je huid in en zorgen ervoor dat de fibroblasten in je huid gestimuleerd worden en er meer collageen wordt aangemaakt.
  • Chemische peelings. Hier wordt een gelachtige substantie op je huid aangebracht met stoffen die de celdeling moeten doen versnellen. Deze peelings zijn vaak effectief, maar wel zeer agressief. Een gevoelige huid kan hier heftig op reageren en de mate van vervelling kan niet alvorens worden bepaald.
  • Olien. Verschillende oliën hebben positieve invloed op celdeling en het soepel houden van de huid. Afhankelijk van wat het doel van de behandeling is zoals het verminderen van roodheid of versoepelen van het litteken je verschillende oliën. Gebruik wel uitsluitend essentiële oliën. Wanneer je nog steeds last hebt van acne is dit in combinatie met andere producten wellicht niet de juiste keuze. Bespreek dit eerst met je huidtherapeut.
  • Zonbescherming. Smeer je gezicht altijd met SPF50 in. De gevoelige litteken huid zal anders verkleuren en dan worden de littekens extra zichtbaar 

Dit is enkel een overzicht van verschillende mogelijkheden. Elke huid is anders en de litteken behandeling kan voor jou heel anders zijn dan voor een ander. Ga daarom naar de dermatoloog en kijk samen naar de beste oplossing voor jouw huid.

 

Photo by Amanda Dalbjörn on Unsplash

 

Unsplash

Andere nieuws berichten

Winkelmandje
×

Totaal-