Blog

Acne littekens voorkomen en verminderen
Acne

Acne littekens voorkomen en verminderen

Wanneer je eenmaal van je acne af bent, is de kans groot dat er nog steeds littekens op je huid zichtbaar zijn als gevolg van deze aandoening. Je kunt een hoop doen om de littekens te verminderen en vooral om te voorkomen dat de littekens ontstaan.


Voorkomen


Acne kenmerkt zich door puistjes. Deze puistjes zijn ontsteking die moeten genezen. Om van de puistjes af te komen, kan je het genezingsproces helpen te versnellen en ontstekingen af te remmen. Daar gaan we jou een aantal tips voor geven. De tips die we je gaan geven om te voorkomen dat acne littekens kunnen ontstaan, helpen ook om acne uitbraken te verminderen.


  • Afblijven. Het simpelste en tegelijkertijd moeilijkste advies is onze belangrijkste tip. Uitknijpen en openkrabben zijn niet alleen slecht voor het verminderen van de acne symptomen, het is de hoofdoorzaak van littekens. Ja, we weten dat je eraan wilt zitten en dat het verleidelijk is om te knijpen. Het duurt daardoor echter niet alleen langer voordat de ontsteking verdwijnt, het laat vaak ook littekens achter die zichtbaar blijven. Daarnaast zitten er op je handen miljoenen bacteriën die in de kleine wondjes terecht komen die ontstaan bij het uitknijpen. Deze bacteriën kunnen voor ontstekingen zorgen of zelfs voor een toename van je acne.
  • Dermatoloog. Ernstige vormen van acne kunnen worden behandeld. Ga niet naar de drogist en knijp de puistjes niet uit. Ga naar een dermatoloog en laat je door hem/haar adviseren. Verschillende vormen van acne hebben echter verschillende oorzaken en bovendien is elke huid anders. Let wel op: er zijn nog dermatologen die antibiotica voorschrijven tegen acne. Dit kan op korte termijn effectief zijn, maar antibiotica is absoluut geen lange termijn oplossing voor acne en kan je huidbeeld op ten duur juist verslechteren!
  • Het is een wond. Acne is een wond die moet genezen. Net als met elke andere wond zul je ook hier een aantal dingen moeten doen of juist moeten vermijden. Een wond stel je niet bloot aan felle zon, je mag niet aan de korstjes krabben en je moet ervoor zorgen dat de huid niet te droog is om het genezingsproces te versnellen. Volg je dit niet op, dan heb je een grotere kans op blijvende littekens en verkleuringen.
  • Kalmeren. Gebruik absoluut geen agressieve producten en probeer de huid juist te kalmeren. Vermijd alcohol en gebruik producten die je huid mooi in balans houden, zoals de Gladskin Acne Gel.
  • Laserbehandeling. Bij een laserbehandeling worden door de laser kleine gaatjes in de huid gemaakt. Daardoor wordt het weefsel gestimuleerd om nieuw collageen aan te maken, waardoor littekens aanzienlijk worden verminderd.
  • Microneedling. Deze manier van behandeling is niet geschikt voor echte littekens maar biedt hulp wanneer de huid onrustig, vol vlekjes en grote poriën zit. Heel veel dunne naaldjes gaan je huid in en zorgen ervoor dat de fibroblasten in je huid gestimuleerd worden en er meer collageen wordt aangemaakt.
  • Chemische peelings. Hier wordt een gel-achtige substantie op je huid aangebracht met stoffen die de celdeling moeten doen versnellen. Deze peelings zijn vaak effectief, maar wel zeer agressief. Een gevoelige huid kan hier heftig op reageren en de mate van vervelling kan niet alvorens worden bepaald. Ons advies is dan ook om hiervan weg te blijven.
  • Olien. Verschillende oliën hebben positieve invloed op celdeling en het soepel houden van de huid. Afhankelijk van wat het doel van de behandeling is, zoals het verminderen van roodheid of het versoepelen van het litteken, zijn er verschillende oliën. Gebruik wel uitsluitend essentiële oliën. Als je nog steeds last hebt van acne is dit in combinatie met andere producten wellicht niet de juiste keuze. Bespreek dit eerst met je huidtherapeut.

Dit is een overzicht van verschillende mogelijkheden om acne littekens te voorkomen en om acne uitbraken te verminderen. Elke huid is anders en ook de litteken-behandeling kan voor jou anders zijn dan voor een ander. Wat altijd belangrijk is, is om te kiezen voor een aanpak die niet werkt op basis van agressieve ingrediënten. Zulk soort aanpakken bieden vaak slechts een korte termijn oplossing en kunnen op den duur juist de huid schaden.

Photo by Amanda Dalbjörn on Unsplash

Unsplash

Vorige blog
Alle blogposts Volgende blog