Blog

Skin positivity - je bent niet alleen

Skin positivity - je bent niet alleen

Veel mensen die last hebben van acne, eczeem of rosacea voelen zich enorm onzeker door puistjes of andere symptomen. Ze durven vaak niet op date te gaan of op de foto. Je gezicht kun je moeilijk verbergen en acne of eczeem patiënten kijken vaak naar de mensen met een zuivere huid en denken dat ze alleen zijn met het probleem. Niets is minder waar, sterker nog, de ‘perfecte’ huid is de uitzondering. Gelukkig is er een hoop aan het veranderen in de mode, reclame en TV wereld wat zal helpen deze onzekerheden zal helpen te voorkomen..


Photoshop vs realiteit


Wij kijken de hele dag naar de perfecte plaatjes van modellen, acteurs en TV persoonlijkheden. Iedereen lijkt een goede huid te hebben en voor de kijker met acne voelt het vaak alsof het niet normaal is last van huidproblemen te hebben. In tijden van Instagram en Facebook zijn wij gewend ons te vergelijken met degene die we volgen. We zien de 100 foto’s die de selectie niet hebben gehaald niet en we hebben geen idee van de uren Photoshop die vaak achter de ‘perfecte foto’ zit. Wij nemen zonder twijfel aan dat perfectie normaal is en dat wij niet perfect zijn.

skin positivity


Laten we Social Media niet alleen de schuld geven, het biedt ook kansen voor modellen en influencers die wel de echte en eerlijke kant van het verhaal willen laten zien. Instagrammer Hailey Wait bereikt inmiddels 150.000 volgers met haar skin positivity posts en Britse blogger Em Ford bereikt met haar Instagram My Pale Skin al bijna een miljoen mensen. En vergeet niet: je kiest zelf wie je volgt. Wanneer je je steeds onzekerder en slechter begint te voelen door wat je ziet op Social Media, denk er dan over na of je niet wat profielen moet ontvolgen. Er zijn genoeg mensen die open en kwetsbaar omgaan met hun huidproblemen die je kunt volgen. Voor tips, maar ook om niet steeds het gevoel te hebben dat je alleen staat met je probleem.


Actie voor skin positivity


Het begon met de body positivity en mensen met overgewicht of een paar kilo's teveel hoeven zich niet meer zo onzeker te voelen als voorheen. Plus size modellen werden sterren en de size zero trend van de jaren tweeduizend was eindelijk voorbij. Nu beginnen we eindelijk stemmen te horen die zich sterk maken voor skin positivity. Zij willen een einde maken aan de schaamte en onzekerheid die gepaard gaat met veel huidproblemen.


Fotograaf Peter de Vito is één van de meest belangrijke aanstichters van deze nieuwe beweging. In een hele fotoserie plakt hij duidelijke kreten op de acne geplaagde huid van de modellen. ‘Acne is normal’ en de zin van rapper Kendrick Lamar ‘I’m so fucking sick and tired of photoshop’ worden gebruikt om de krachtige boodschap de wereld in te sturen.

Peter De Vito Skin Positivity

Ook realityster Kim Kardashian gebruikt haar grote bereik om open met haar psoriasis om te gaan en laat duidelijk zien dat de perfecte plaatjes van haar en haar huid niet altijd een reëel beeld schetsen.

Bijna 20.000 foto’s onder de hashtag #skinpositivity vertellen de verhalen van duizenden mensen die een einde willen maken aan schaamte en onzekerheid, een trend die zeker de juiste kant op gaat. Doe jezelf een plezier en vergelijk jezelf niet met gefotoshopte beelden, maar kijk goed om je heen en je zult merken, huidproblemen zijn vervelend maar vooral normaal. Je bent er zeker niet alleen mee. Verstop je dus niet, maar ga aan de slag met de juiste producten en ga langs bij de dermatoloog. Onderneem de juiste stappen zodat je zo min mogelijk last zal hebben van je huidprobleem, dat is een betere aanpak dan verstoppen.Vorige blog
Alle blogposts Volgende blog