Voor mensen met een probleemhuid is de zomer niet altijd de leukste periode van het jaar, het gaat vaak gepaard met veel stress. Niet elke zonverzorging is geschikt voor de probleemhuid en sommige producten zullen voor een hevige uitbraak van eczeem zorgen. Zonverzorging verschilt veel van elkaar en een hoge SPF betekent niet direct dat het product veilig is, er kunnen een hoop ingrediënten in de crèmes schuilen die triggers voor een eczeem uitbraak kunnen zijn. Wij hebben wat belangrijke tips verzameld die je zullen helpen de zomer goed door te komen.
Hoe werkt zonnestraling op de huid?
Zonlicht is niet per definitie slecht voor eczeem. Vaak is het met mate zelfs juist goed voor de eczeem huid. Lichttherapie is een van de therapievormen voor eczeem, maar dat betekent niet dat je eczeem beter wordt wanneer je onder de olie in de felle zon ligt te bakken.
Nu eerst: wat is zonlicht? Er zijn drie soorten UV straling die door de zon onze kant op worden gestuurd. UVA, UVB en UVC straling. 95% van het zonlicht bestaat uit UVA straling. Je zult er niet door verbranden maar deze straling gaat diep je huid in en richt schade aan je DNA aan. Dit is ook het soort straling wat je huid doet verouderen. UVB straling is de straling die voor verbrande huid zorgt maar ook voor de aanmaak van vitamine D, die we nodig hebben om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. De meest schadelijke van het drietal is UVC straling, die de aarde echter gelukkig niet bereikt.
Om de aanmaak van vitamine D te stimuleren is het al voldoende om op de fiets te stappen of even een wandeling te maken. Wanneer je voor langere tijd blootgesteld wordt aan de zon moet je de huid goed insmeren om schade te voorkomen. Het is daarbij belangrijk om een product te kiezen dat beschermt tegen UVA en UVB.
Hoe werkt zonnebrandcrème?
Zonverzorging kan worden verdeeld in twee groepen: chemische en fysieke crèmes. Chemische zonverzorging zijn de meest verkrijgbare crèmes en liggen bij elke drogist in de schappen. Meestal is de consistentie van deze crèmes dun en makkelijk smeerbaar zodat ze snel in de huid trekken. Dat is ook waar de chemische zonverzorging hun werk doen, chemische zonverzorging trekt in de huid. Hier absorbeert de crème de schadelijke UV-stralen en worden deze onschadelijk worden gemaakt. Chemische zonverzorging kan vele verschillende ingrediënten bevatten, veel voorkomende zijn: Octocrylene, Avobenzone, Octinoxate, Homosalate, Helioplex en Oxybenzone. Met name het laatste ingrediënt moet je proberen te vermijden. Deze crèmes zijn makkelijk te smeren, trekken snel in en doen hun werk tegen UVA en UVB straling en vooral tegen huidveroudering. Het nadeel is dat ingrediënten zoals Octocrylene, Avobenzone, Octinoxate, Homosalate, Helioplex en Oxybenzone vaak zorgen voor huidirritaties. Daarnaast verliest de crème door zonnestraling haar werking, wat betekent dat je gedurende de dag steeds moet blijven smeren om beschermd te blijven.
Fysieke zonverzorging werkt anders. Deze vormt een laagje op de huid en blokkeert de straling. Deze producten zijn te herkennen aan de ingrediënten Zinkoxide of Titaniumdioxide. Fysieke zonverzorging werkt direct na het aanbrengen en beschermt beter tegen straling dan de chemische crèmes. Ook hier zijn een aantal nadelen die we niet mogen vergeten: doordat de crème een laagje op de huid vormt zul je vaak wél een witte laag op de huid zien. Daarnaast verstopt de crème de poriën ook meer dan chemische zonverzorging en is daarom voor mensen met acne minder geschikt.
Wat betekent het SPF getal?
De huid kan zichzelf 10 minuten tegen de zon beschermen. Als je zonder bescherming bloot gesteld wordt aan de zon begint je huid na 10 minuten te verbranden. Het getal achter de Sun Protection Factor kun je multipliceren met de 10 minuten bescherming die je al hebt. Met SPF 10 kun je dus 100 minuten bloot gesteld worden aan de zon.
Dit is hoe het theoretisch werkt. In de praktijk werkt het echter vaak niet helemaal zo. Water, zweet, zand en contact met handdoeken of andere stof verkorten deze tijd aanzienlijk.
Het kan daadwerkelijk zo zijn dat je eczeem huid baat heeft bij zonlicht en je klachten verminderen. Zorg er echter voor, dat je je huid met de juiste producten tegen de zon beschermt en vermijd de felle middagzon tussen 11:00 en 15:00 uur. Wat je absoluut wil vermijden is een verbrande huid, die zal uitdrogen, vellen en uiteindelijk erg jeuken.
Photo by Moose Photos from Pexels