Blog

Rosacea + Ooggezondheid: Wat is het verband?
Rosacea

Rosacea + Ooggezondheid: Wat is het verband?

Rosacea heeft invloed op de huid van je gezicht, maar wist je dat het ook invloed kan hebben op je ogen? Meer dan de helft van de mensen met rosacea ervaart oogsymptomen en kan gediagnosticeerd worden met oculaire rosacea - een subtype van rosacea dat leidt tot ontsteking van de ogen. Oculaire rosacea is vaak mild, maar als het niet behandeld wordt, kan het verergeren en mogelijk leiden tot littekenvorming en verlies van gezichtsvermogen. Mensen met rosacea lopen ook een hoger risico op het ontwikkelen van glaucoom en in zeldzame gevallen kunnen ze ernstige hoornvlies ziekten ontwikkelen. Dit is wat je moet weten over rosacea en ooggezondheid, zodat je de zorg kunt krijgen die je nodig hebt.

Hoe beïnvloedt rosacea je ogen?

Als je je afvraagt: "Veroorzaakt rosacea oogproblemen?", dan is het antwoord dat dit zeker het geval kan zijn. Onderzoekers zijn niet helemaal zeker waarom rosacea naast de huid ook de ogen beïnvloedt, maar het immuunsysteem, het vaatstelsel en micro-organismen die deel uitmaken van het microbioom van de huid spelen waarschijnlijk allemaal een rol. Als rosacea invloed heeft op de ogen, kunnen ze droog, jeukerig en rood worden met zichtbare bloedvaten. Als je last hebt van oogsymptomen, is het belangrijk om meteen naar een oogarts te gaan voor een juiste diagnose en om de behandelmogelijkheden te bespreken.

Wat is oculaire rosacea?

Oculaire rosacea is een ontstekingsaandoening die invloed heeft op de ogen. De meeste mensen met oculaire rosacea hebben ook cutane rosacea, hoewel sommige mensen oogsymptomen ontwikkelen voordat ze huidsymptomen krijgen. Andere mensen met oculaire rosacea ervaren misschien geen huidsymptomen, maar hebben wel last van oogproblemen. De ernst van de huidsymptomen bepaalt niet de ernst van de oogsymptomen.

Symptomen van oculaire rosacea zijn onder andere:

 • Opgezwollen oogleden
 • Verkleuring rond de ogen
 • Zichtbare bloedvaten in het oogwit
 • Tranende ogen
 • Droge ogen
 • Jeukende ogen
 • Wazig zicht
 • Het gevoel dat er iets in je oog zit
 • Terugkerende strontjes of rode ogen
 • Verlies van wimpers

Veelvoorkomende aandoeningen die kunnen optreden als onderdeel van oculaire rosacea zijn:

 • Disfunctie van de meibomklieren: Meibomklierdysfunctie treedt op wanneer de klieren op je oogleden verstopt raken en/of niet genoeg olie produceren. Het kan droge ogen en blefaritis veroorzaken.
 • Droge ogen: Droge ogen ontstaan wanneer je traanfilm niet in staat is om je ogen vochtig te houden. Meibomklierdysfunctie is een mogelijke oorzaak van droge ogen. Symptomen van droge ogen zijn onder andere tranende ogen, roodheid, jeuk, branderigheid en prikkeling.
 • Blefaritis: Blefaritis veroorzaakt jeukende, ontstoken oogleden. Het kan optreden door verstopte talgklieren, een overgroei van bacteriën of een teveel aan demodex-mijten in de wimper follikels.
 • Chalazion: Ook wel bekend als een Meibom Cyste, is een chalazion een bultje dat op het ooglid ontstaat door verstopte talgklieren. In tegenstelling tot een strontje, doet een chalazion geen pijn.
 • Conjunctivitis: Conjunctivitis is een infectie die ontsteking van de weefsels aan de binnenkant van het ooglid veroorzaakt. Symptomen zijn onder andere roodheid van het wit van de ogen, korstvorming, afscheiding, opgezwollen oogleden en gevoeligheid voor licht.

Wat te doen bij oculaire rosacea

Als oculaire rosacea onbehandeld blijft, kan het verergeren en leiden tot problemen met het gezichtsvermogen. Daarom is het belangrijk om een oogarts te raadplegen als je oog symptomen ervaart. Als je cutane rosacea hebt, kunnen regelmatige oogonderzoeken je helpen bij het monitoren en aanpakken van eventuele oogsymptomen die zich kunnen voordoen. Als je geen oogarts hebt, kan je dermatoloog of huisarts je doorverwijzen.

Je oogarts kan warme kompressen, kunsttranen, ooglidreiniging of het consumeren van omega-3-vetzuren aanbevelen. Je arts kan oogdruppels of antibiotica voorschrijven of intens gepulseerd licht (IPL) therapie aanbevelen. Praat met je oogarts om een behandelplan op te stellen dat het beste bij je past.

Gevoelig voor gezichtsroodheid? Overweeg Gladskin

Het huidmicrobioom kan een rol spelen bij gezichtsroodheid. De ROSACEAR Cream van Gladskin is een lichte moisturizer die Staphefekt® bevat, ons gepatenteerde enzym dat het evenwicht in het huidmicrobioom herstelt. Leer meer.

Heading

Verder lezen