News

Rosacea: symptomen, triggers en behandelingen
news Rosacea

Rosacea: symptomen, triggers en behandelingen

Wereldwijd hebben meer dan 400 miljoen mensen last van rosacea. Rosacea is een ontstekingsziekte van de huid die niet te genezen is en vooralsnog geen duidelijke oorzaak heeft. Hoewel rosacea niet helemaal te genezen is, hebben onderzoekers en artsen wél verschillende factoren gevonden die de ziekte kunnen uitlokken of verergeren. Daarmee hebben ze behandelingen ontwikkeld om de symptomen in ieder geval te beperken.Wat is rosacea?


Rosacea is een chronische huidaandoening die optreedt in cycli waarin de symptomen weken of zelfs maanden aanwezig kunnen zijn, om dan weer voor een bepaalde periode weg te gaan. Het komt daarna wel altijd weer terug. Rosacea is te herkennen aan een rode huid, meestal alleen in het gezicht, maar kan ook meer vervelende en zelfs pijnlijke verschijnselen veroorzaken.


Vaak verschijnt rosacea als kleine, rode, met pus gevulde bultjes of aanhoudende roodheid over het midden van het gezicht. Kleine bloedvaatjes op de neus en wangen zwellen vaak op en worden zichtbaar tijdens aanvallen. Rosacea wordt nog wel eens verward met andere huidaandoeningen, zoals acne of eczeem. Dit komt vaak doordat er veel verschillende soorten rosacea zijn.


Rosacea: triggers en oorzaken

Nu we weten wat de huidverschijnselen zijn, gaan we het hebben over wat de rosacea kan veroorzaken of uitlokken. Hoewel er geen duidelijke aanwijzing is over wat rosacea veroorzaakt, zijn er talloze factoren die een aanval op gang kunnen brengen of opflakkeringen kunnen verergeren. We hadden het al over roodheid in het gezicht, en zullen nog dieper ingaan op alle do’s en dont’s als je last hebt van rosacea.Onevenwichtig huidmicrobioom

De sleutel tot een gezonde huid, of het nu gaat om het onder controle houden van rosacea of andere huidaandoeningen zoals eczeem of acne, is een gebalanceerd huidmicrobioom. Het is een ingewikkeld onderwerp, maar simpel gezegd bedoelen we dat het oppervlak van je huid allerlei bacteriën bevat. Sommige zijn goed en andere niet, en die kunnen schadelijk zijn als ze niet onder controle gehouden worden.


Als je huidmicrobioom uit balans raakt, creëert dat een omgeving waarin slechte bacteriën de overhand kunnen nemen en aandoeningen als rosacea zo verergeren. Door het te stabiliseren met een product dat helpt om het microbioom te herstellen, zal dit ook de algehele gezondheid van je huid helpen.


Omgevingsfactoren

Indirect gerelateerd aan het huidmicrobioom en de gezondheid van je huid zijn omgevingsfactoren die effect hebben op je lichaam. Denk aan externe factoren zoals de zon en hitte, interne factoren zoals stress, of voedingsmiddelen die ingrediënten bevatten die roodheid verergeren. Voedingsmiddelen en dranken waarvan bekend is dat ze dit effect hebben, zijn onder andere gekruid eten, zuivel, alcohol en cinnamaldehyde (dat in kaneel, chocolade en citrusvruchten zit).


Deze factoren beïnvloeden allemaal hoe je huid reageert op zogenaamde ‘bedreigingen’, en deze kunnen ook de bacteriën in je huidmicrobioom verstoren. We zullen hier later meer over delen, maar bedenk dat er eindeloos veel omgevingsfactoren zijn die de huid van verschillende mensen verschillend kunnen beïnvloeden. Alle mogelijke oorzaken kun je het beste met een arts bespreken om te bepalen hoe je je symptomen kunt beperken zonder een ergere huidreactie te veroorzaken.Agressieve huidverzorgingsproducten

Net als verschillende omgevingsfactoren zoals hitte en blootstelling aan de zon, bevatten agressieve huidverzorgingsproducten ingrediënten die je huid uitdrogen en irriteren. Door goed te kijken naar je huidproducten en die met irriterende ingrediënten niet meer te gebruiken, is de kans groot dat je al winst behaalt. Agressieve producten zijn te hard voor je huid en het microbioom, en ze tasten de natuurlijke barrières aan die helpen roodheid en ziekteverwekkers uit de omgeving af te weren. Ingrediënten als conserveringsmiddelen en geurstoffen kunnen in het algemeen schadelijk zijn, we raden aan om sowieso schone producten te gebruiken, ook als je geen rosacea hebt.
Erfelijke aanleg

Het is vrijwel zeker dat genen een rol spelen in huidaandoeningen zoals rosacea. Iemand met veel familieleden die er last van hebben, heeft meer kans om het zelf ook te krijgen. Onderzoekers uit Stanford (VS) hebben twee specifieke gebieden van het genoom kunnen aanwijzen die met rosacea in verband kunnen worden gebracht. Bovendien zijn bepaalde groepen mensen vatbaarder voor rosacea, waaronder vrouwen, mensen met een lichte huid, haar en ogen, en mensen tussen de 30 en 50 jaar oud.Probeer Gladskin's Rosacea Cream of Rosacea Gel om je huidmicrobioom in balans te brengen en je huid te kalmeren.


Behandelingen voor rosacea

Hoewel rosacea niet te genezen is, kan het wel op verschillende manieren behandeld worden om de klachten te beperken. Hieronder bespreken we de behandelingsmogelijkheden; zowel de intensievere als de eenvoudigere behandelingen waar je geen recept voor nodig hebt. Bepaalde vormen van rosacea worden anders behandeld (vooral oculaire rosacea) door gebruik van antibiotica of andere medicatie. Helaas brengt dat soort behandelingen ook weer andere gezondheidsrisico’s met zich mee.


Triggers vermijden

De meest simpele behandeling is het vermijden van dingen die opflakkeringen veroorzaken of bestaande roodheid verergeren. Met de grote hoeveelheid aan factoren die onze huid kan beïnvloeden, is het soms moeilijk om te weten waar je moet beginnen. Zoals we al eerder zeiden, is het een goed idee om eerst met een arts te bespreken wat het beste traject is voor jouw geval. Een medisch deskundige kan ook beter vaststellen wat het meest invloed op je huid heeft, zoals je dieet, huidverzorgingsroutine en dagelijkse activiteiten.


Oogdruppels

Oculaire rosacea is anders dan de andere vormen van rosacea, omdat de symptomen vooral bij de ogen zitten. Daarom worden vaak oogdruppels voorgeschreven om de roodheid en irritatie te behandelen. Terwijl dermatologen meestal de experts zijn op het gebied van rosacea, kan het nodig zijn om een oogspecialist te raadplegen voor behandelingen als oogdruppels. Die kan namelijk ook blephamide, een steroïde en antibiotische oogdruppel, voorschrijven. Warme kompressen helpen ook de effecten van oculaire rosacea te verzachten en worden vaak gebruikt in combinatie met oogdruppels.Topische en/of orale recepten


Voor de andere vormen van rosacea kunnen crèmes met bijvoorbeeld azelaïnezuur door een arts voorgeschreven worden. Het gebruik zal afhangen van de crème en de situatie, maar over het algemeen zal het waarschijnlijk een of twee keer per dag moeten worden aangebracht om ontsteking en roodheid te verminderen. Bij topische behandelingen kan het vaak 3 tot 6 weken duren voor je verbetering ziet. Houd rekening met ontwenning als je het minder gaat gebruiken, want de huid kan overgevoeliger en roder worden.

Medicatie op voorschrift moet pas overwogen worden als minder agressieve behandelingen en het vermijden van triggers niet werken. Bijwerkingen van voorgeschreven medicijnen kunnen onder meer zijn: huiduitslag, braken, buikpijn, lichtgevoeligheid, pijn en meer.


Laserbehandeling

Licht- of laserbehandeling is een optie die wordt ingezet als de topische of orale medicijnen de symptomen niet verminderen. Deze therapie gebruikt intense lichtpulsen om de grootte van de bloedvaten in het gezicht te verkleinen en zo ontstekingen, jeuk en irritatie weer tot beheersbare niveaus terug te brengen.


Lasertherapie zal de symptomen echter meestal niet blijvend weghalen. Behandelingen moeten vaak periodiek worden herhaald om niet alleen de bloedvaatjes te verkleinen, maar ook om ophoping van huid door fymatische rosacea te verwijderen.


Chirurgische behandeling

Net als lasertherapie om ophoping of dikte van de huid te verminderen, kan een medische ingreep ook een overweging zijn. Voor deze ingreep is eerder een cosmetisch chirurg nodig dan een dermatoloog, en de procedure houdt meestal in dat overtollige huid wordt verwijderd en het huidoppervlak opnieuw wordt gevormd.


Als je een medische ingreep laat doen, wordt vaak aangeraden om andere behandelingen ernaast te doen zodat de behaalde vooruitgang niet teruggedraaid wordt en de rosacea niet verergert. Vaak krijgt de patiënt medicijnen die meer voor het onderhoud en bijhouden van de huid zijn dan voor het weghalen van symptomen.Je huidmicrobioom in evenwicht brengen


Een effectieve manier om goed voor je huid te zorgen is om het huidmicrobioom in evenwicht te brengen en te beschermen. Zo creëer je een gezondere basis voor je huid waarin goede bacteriën de slechte in toom kunnen houden.Er zijn twee manieren om het microbioom van de huid gezond te houden: door de stabiliteit te herstellen als het uit evenwicht is geraakt, en door die balans vervolgens te ondersteunen en te behouden. Producten met een ingrediënt als Gladskin's Staphefekt™ kunnen zo de huid die gevoelig is voor rosacea helpen kalmeren. Staphefekt™ doet dit door de goede bacteriën en microben te helpen het evenwicht te herstellen en te voorkomen dat de slechte bacteriën de overhand krijgen. Deze producten hebben geen bijwerkingen zoals droogheid en gevoeligheid voor de zon, dus je ruilt niet het ene huidprobleem in voor het andere.Nu bekijken: Gladskin’s Rosacea-lijn

Als het microbioom eenmaal hersteld is, moet je het onderhouden om toekomstige ontstekingen en klachten te voorkomen. Hier is zowel het vermijden van agressieve huidverzorgingsproducten die het huidmicrobioom kunnen aantasten, als het gebruik van producten die het microbioom in stand houden van essentieel belang.


Rosacea is onder controle te houden

Rosacea is een huidaandoening die sterk kan variëren in hoe beheersbaar het is en hoeveel invloed het op je leven kan hebben. Met een beter begrip van deze huidaandoening en de behandeling ervan, zou je nu moeten kunnen beslissen of het een milde aanpak genoeg is, of dat je beter een specialist kunt bezoeken. Wat je ervaring met rosacea ook is, rosacea kan goed behandeld en beperkt worden zodat je een gelukkiger, gezonder leven kunt leiden.


Bij Gladskin zien we vaak dat mensen die gevoelig zijn voor rosacea zich tot ons wenden als ze eenmaal door hebben dat alle gebruikelijke middelen (zoals voorgeschreven medicijnen) niet werken. Of je nu voor het eerst last hebt van rosacea of er al jaren tegen vecht, Gladskin biedt een oplossing die het ene probleem niet inruilt voor het andere (denk aan droogheid, hypergevoeligheid van de huid, enz.) en bevat daarom geen agressieve en schadelijke ingrediënten.

Vorige blog
Alle blogposts Volgende blog