Wat is Staphefekt™ en hoe werkt het?

Wat is Staphefekt™ en hoe werkt het?

Veel mensen hebben een negatieve associatie bij het woord bacterie. Maar bacterie is overal en de meeste bacterie zijn niet alleen goed maar ook absoluut noodzakelijk voor het voortbestaan van ons en onze planeet. Op de menselijke huid bevinden zich miljarden bacteriën. Het grootste deel hiervan is juist nodig voor het behoud van een goede en gezonde huid. Er zijn echter een paar bacteriën die problemen en huidziekten kunnen veroorzaken. Eén hiervan is de Staphylococcus aureus (S. aureus) bacterie. Deze ene bacterie veroorzaakt of verergert huidproblemen, zoals acne, rosacea, eczeem en huidirritatie.

Aan het beginpunt van de Staphefekt™ technologie stond de vraag: hoe kunnen we zorgen dat alleen de slechte bacterie gedood wordt, zonder dat de goede bacterie verdwijnt?

De celwand van elke bacterie is anders. En om een bacterie te kunnen doden moet de celwand eerst afgebroken kunnen worden. Wanneer dat gebeurt valt de bacterie direct uit elkaar en is deze onschadelijk gemaakt. Staphefekt™ is een enzym wat de eigenschap heeft alleen de celwanden van de S. aureus-bacterie af te breken. De celwanden van alle gezonde en noodzakelijke bacteriën blijven dus heel en zo blijft ook het microbioom op de huid intact.

Photo by Sarah Pflug from Burst

Johan Frieling, de CMO (Chief Medical Officer) bij Gladskin weet de werking uit te leggen: “De basis hiervoor ligt in de manier waarop een faag, na een infectie van de bacterie, die bacterie uitschakelt. Dat gebeurt heel selectief: elke soort bacterie heeft zijn eigen faag, die op zijn beurt zijn eigen endolysine heeft, een enzym dat het peptidoglycaan netwerk waaruit de bacteriewand is opgebouwd, openknipt. Hierdoor kunnen de nieuw gevormde fagen vrijkomen. De bacterie wordt op die manier snel en effectief gedood. Dit is zo’n essentiële stap in de levenscyclus van de faag dat miljoenen jaren van co-evolutie hebben geresulteerd in de vorming van endolysines waartegen de betreffende bacterie niet resistent is, en, zo blijkt uit tal van onderzoeken, ook niet resistent lijkt te kunnen worden: de endolysines richten zich op die delen van de bacteriewand die de bacterie niet kan veranderen.”

Dit betekent dat de producten met Staphefekt™ zullen blijven werken en de bacterie geen resistentie kan opbouwen, wat bij antibiotica wél gebeurt. De meeste producten ter bestrijding van huidproblemen bevatten antibiotica, alcohol of corticosteroïden. Alle drie producten maken geen verschil tussen goede en slechte bacteriën. Op korte termijn ondervinden gebruikers vaak een verbetering, echter op lange termijn verergert het probleem juist omdat het microbioom van de huid verstoord wordt en de gezonde bacterie die wij nodig hebben ook gedood zijn. Deze producten zijn ook voor kinderen die vaak last hebben van huidproblemen als eczeem niet geschikt.

Omdat Staphefekt™ precies - en alleen - werkt waar het nodig is en het enzym verder neutraal is voor de huid, zijn de producten van Gladskin geheel vrij van ingrediënten als alcohol, parfum of andere ingrediënten die voor irritatie kunnen zorgen. Daarom zijn alle Gladskin producten ook geschikt voor de huid van baby's en kinderen.

Lees hier meer over de Staphefekt™ technologie

Deel dit artikel

Bekijk een volgend artikel

Wat is rosacea eigenlijk?
Wat is rosacea eigenlijk?
Winkelmandje
×

Totaal-